مصاحبه ها, وبلاگ

گردشگری با رویکرد معنویت در معماری تکایای تخت فولاد اصفهان

مدرس گروه معماری دانشگاه آزاد اصفهان در خصوص اهمیت گردشگری با رویکرد معنویت در معماری تکایای تخت فولاد گفت: این قبرستان تاریخی علاوه بر شخصیت‌های برجسته‌ای که در دل خود نهفته دارد، جلوه‌گاهی از هنر و معماری اصفهان است.

خبرگزاری فارس اصفهان: موزه، پدیده‌ای است که مجموعه‌ای از مؤلفه‌های فرهنگی، تاریخی و هنری در آن دیده می‌شود. تخت فولاد اصفهان، موزه‌ای جامع به شمار می‌رود که به‌صورت زنده، این مؤلفه‌ها را گرد هم آورده است.امروز در هیچ شهری از ایران، مجموعه‌ای سراغ نداریم که تا این حد ابعاد گوناگون داشته باشد. در قبرستان‌های اصیل همچون تخت فولاد، بزرگان در میان مردم عادی دفن می‌شدند و مکان‌ها طبقاتی نبود و اکنون ما از تنوع قبرها مطالب فراوانی می‌آموزیم.محمد محیط طباطبایی زواره، پژوهشگر ادبی و تاریخ‌نگار در این زمینه می‌گوید: نگاه به قبرستان تخت فولاد باید فرهنگی باشد و من هم آن‌چنان‌که دنبال کردم، متوجه شدم کارهای خوبی با نگاه فرهنگی در سال‌های اخیر انجام شده است که باید ادامه یابد. وی افزود: گردشگرانی که می‌خواهند تاریخی از اصفهان را یک‌جا ببینند، باید به تخت فولاد بیایند و وظیفه مسوولان هم آن است که اطلاعات صحیح در اختیار آنان قرار دهند. تخت فولاد میراث ملی اصفهان در تمامی ادوار است.سنگ قبرها و اشعار زیبا و خوشنویسی بر روی آن‌ها خود سخنگوی فرهنگ غنی اصفهان است. حجاری‌ سنگ‌ها هم با نقوشی از فرشتگان، انسان‌ها و گیاهان، زیبایی خاصی به این مکان داده‌اند.

تخت فولاد اصفهان مکانی برای تعالی بخشی است

تخت فولاد اصفهان، دیوانی است از اشعار و آثار شاعران برجسته که عموماً در رثای بزرگان، اشعار نغز و زیبایی سروده‌اند و می‌توان سبک خاصی از شعر را با مضامین عالی معنوی و عرفانی در سنگ قبور و الواح آن مشاهده کرد. بی شک توجه به چنین قابلیت‌هایی توسعه گردشگری آرامستان تخت فولاد را دشوار می‌سازد.تخت فولاد میراث ناملموسی هم دارد که باید موردتوجه قرار گیرد. آیین‌های بسیاری در این مکان جاری است که از مهم‌ترین آنها می‌توان به برگزاری دعای کمیل، رویداد گردشگری باغ طوبی اشاره کرد. حضور مردم در روزهای گوناگون و به‌خصوص در شب‌های جمعه، به‌صورت گسترده در تکایا و بازدید از این مکان فرهنگی، مذهبی همچنان ادامه دارد. تخت فولاد از دوران پیش از اسلام پابرجاست و مکانی برای تعالی‌بخشی است. مردم در طول زندگی خود مشکلات روحی و روانی فراوانی دارند که با آمدن به این مکان معنوی به درمان آنها می‌پردازند و ارتباطی با عالم معنا برقرار می‌کنند.
 

اهمیت گردشگری با رویکرد معنویت در معماری تکایای تخت فولاد

پریسا کاویانی، مدرس گروه معماری دانشگاه آزاد اصفهان، در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در اصفهان در خصوص اهمیت گردشگری با رویکرد معنویت در معماری تکایای تخت فولاد اظهار داشت: این قبرستان تاریخی علاوه بر شخصیت‌های برجسته‌ای که در دل خود نهفته دارد، جلوه‌گاهی از هنر و معماری اصفهان است.وی افزود: حفظ و احیای این میراث گران‌بهای تاریخی و فرهنگی امری ضروری است. در سال‌های اخیر به همت شهرداری اصفهان و مجموعه اداری تخت فولاد بخش‌هایی از این گنجینه فاخر احیا و جنبه‌هایی از آن در رویدادهای مختلف معرفی شده است اما تاکنون به معماری تخت فولاد از منظر پیوند آن با معماری ایرانی و از جنبه معنوی پرداخته نشده است.

نقش گردشگری تخت فولاد در توسعه فرهنگی، اجتماعی شهر اصفهان

کاویانی تصریح کرد: یکی از مظاهر فرهنگ و تمدن ایران، هنر معماری این سرزمین است که در قرون متمادی شکل گرفته و تکامل یافته است. این میراث گران‌بها، علاوه بر فنون پیشرفته، گنجینه‌ای از حکمت و معرفت هم به شمار می‌آید که هنوز وجوه بسیاری از آن پنهان و ناشناخته باقی‌ مانده است.این مدرس دانشگاه گفت: در دنیای مدرن معاصر، ارزش‌های ملی و تاریخی کشور ما در برابر فرهنگ‌های بیگانه و فناوری‌های نوین رنگ‌باخته و این سرمایه‌های ارزشمند مورد غفلت و بی‌توجهی قرار گرفته‌اند؛ بنابراین شناخت، حفظ، احیا و توسعه معماری ایرانی به‌ویژه در شرایط کنونی بسیار حائز اهمیت است.

معرفی جاذبه‌های گردشگری معنوی، فرهنگی، دینی و تاریخی تخت فولاد

وی گفت: معماری تخت فولاد، امتداد معماری ایرانی در زمان خود است؛ بنابراین شناخت عناصر معماری ایرانی مانند نوع طاق‌ها و گنبدها در معماری تخت فولاد، ما را با سابقه تاریخی آن آشنا می‌کند. کاویانی افزود: همچنین ساختار معماری تکایای تخت فولاد ارتباط تنگاتنگی با اندیشه و جهان‌بینی عالمان و بزرگان آن داشته و بیانگر سبک زندگی آنها است. علاوه بر این بررسی معماری تخت فولاد از منظر معنویت دریچه‌ای از معرفت به روی بازدید‌کنندگان می‌گشاید که باعث  برقراری پیوند عمیق درونی آنها با این مکان مقدس می‌شود.

دیدنی‌ها و شنیدنی‌های تخت فولاد با رویکرد «معنویت در معماری تکایای تخت فولاد» از سری رویدادهای گنج‌واره است که پنجشنبه ۱۹ مهرماه ساعت ۱۵ در سالن باغ طوبی تخت فولاد اصفهان با حضور جمعی از کارشناسان و اساتید دانشگاه برگزار می‌شود. هدف اصلی گنج‌واره «معنویت در معماری تکایای تخت فولاد» آشنایی با جنبه‌های تاریخی، فرهنگی و معنوی معماری تخت فولاد است. در این راستا سه محور اصلی ارتباط هر دوره تاریخی معماری تخت فولاد با معماری ایرانی در زمان خود، پیوند معماری تکیه‌ها با سبک زندگی عالمان و بزرگان و جلوه‌های معنویت در عناصر معماری تخت فولاد دنبال می‌شود. در این گنج‌واره از سه دوره تاریخی مختلف یعنی، ایلخانی، صفوی و قاجار تکیه‌هایی در نظر گرفته شده و در این رویداد گردشگری به بررسی معماری آنها در سه محور مذکور پرداخته می‌شود.تخت فولاد تنها متعلق به اصفهان نیست، بلکه به جهان اسلام تعلق دارد. همان گونه که رهبر معظم انقلاب تخت فولاد را دومین قبرستان بزرگ شیعه می‌دانند، مجموعه تخت فولاد یک مجموعه ملی است. بزرگان مدفون در این مکان، چراغ راه همه هستند.تخت فولاد، تفرجگاه معنوی اصفهان است و از نقاط مختلف ایران و جهان گردشگر در آن حضور می‌یابد ازاین‌رو باید از نظر رویدادهای فرهنگی و معنوی موردتوجه خاص مسوولان قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *